(Σελίδα 46)
Γενικά Όργανα – ΑΥ-3-8910, ΑΥ-3-8912, ΑΥ-8913
Προγραμματιζόμενη Γεννήτρια Ήχου
Χαρακτηριστικά
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η Προγραμματιζόμενη Γεννήτρια Ήχου ΑΥ-3-8910/8912/8913 (PSG) είναι ένα κύκλωμα LSI το οποίο μπορεί να παράγει ένα σύμπλεγμα από ήχους υπό τον έλεγχο του λογισμικού. Η ΑΥ-3-8910/8912/8913 κατασκευάζεται με τη Διαδικασία Εναπόθεσης Ιόντων Καναλιού Ν Γενικού Οργάνου. Η συνάρτηση απαιτεί μια μονή παροχή +5V, ένα συμβατό ρολόι Χρόνου Ζωής TTL, και έναν ελεγκτή μικροεπεξεργαστή όπως το Γενικό όργανο των 16-bit CP 1610 ή έναν από τους μικροϋπολογιστές των 8-bit της σειράς Προγραμματιζόμενων Ελεγκτών Διακοπών PIC 1650.
Η PSG διασυνδέεται εύκολα με ένα σύστημα προσανατολισμού διαύλου. Η ευκαμψία του το καθιστά χρήσιμο σε εφαρμογές όπως οι μουσικές συνθέσεις, η παραγωγή ηχητικών εφέ, ηχητική συναγερμοί, ειδοποίηση τόνου και μόντεμ κωδικοποίησης μετατόπισης συχνότητας (FSK). Οι αναλογικές εξαγωγές ήχων μπορούν να παρέχουν 4bit ψηφιακού λογάριθμου σε αναλογική μετατροπή βελτιώνοντας περισσότερο το δυναμικό εύρος των ήχων που παράγονται.
Για να εκτελούνται ηχητικά εφέ επιτρέποντας παράλληλα στον επεξεργαστή να συνεχίσει τις άλλες του εργασίες. Η PSG μπορεί να συνεχίσει να παράγει ήχο αφού θα έχουν δοθεί οι αρχικές εντολές από τον επεξεργαστή ελέγχου. Το γεγονός ότι η παραγωγή ρεαλιστικού ήχου συχνά περιλαμβάνει περισσότερα από ένα εφέ ικανοποιείται μέσω τριών ανεξαρτήτως προγραμματιζόμενων καναλιών που είναι διαθέσιμα στην PSG.
Όλα τα σήματα ελέγχου κυκλώματος είναι ψηφιακής φύσεως και ο σκοπός τους είναι να παρέχονται μέσω ενός μικροεπεξεργαστή/ μικροϋπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι μια PSG μπορεί να παράγει ολόκληρο το εύρος των απαιτούμενων ήχων χωρίς καμιά αλλαγή στο εξωτερικό λεπτομερές σχέδιο του κυκλώματος. Εφόσον η συχνότητα αντίδρασης των εύρων PSG από υπο-ακουστικά στην χαμηλότερη συχνότητά τους σε μετα-ακουστικά στην υψηλότερη συχνότητά τους, υπάρχουν μερικοί ήχοι που βρίσκονται πέρα από την αναπαραγωγή μόνο με τις απλούστερες ηλεκτρικές συνδέσεις.
Εφόσον οι περισσότερες εφαρμογές ενός μικροεπεξεργαστή/ συστήματος PSG θα απαιτούσαν επίσης διασύνδεση μεταξύ του έξω κόσμου και του μικροεπεξεργαστή, η εγκατάσταση αυτή έχει σχεδιαστεί εντός της PSG. Η ΑΥ-3-8910 διαθέτει δύο θύρες εισόδου/ εξόδου γενικού σκοπού των 8bit και παρέχεται σε ένα πακέτο 40 αγωγών. Η ΑΥ-3-8912 έχει μία θύρα και 28 αγωγούς και η ΑΥ-3-8913 δεν έχει καμιά θύρα και έχει 24 αγωγούς.
ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΑΚΡΟΔΕΚΤΩΝ
40 ΑΓΩΓΟΙ ΔΙΠΛΟΙ ΣΕ ΣΕΙΡΑ
ΑΥ-3-8910
(Σελίδα 12)
Μνήμη Διπλής Σειράς (DIM) C (64, 64)
Φορτώσατε υφή στον πίνακα C. Ας υποθέσουμε ότι το
κάναμε αυτό. ΟΚ, σελίδες μνήμης 256byte καθεμιά γεμάτη από μια ημιτονοειδή
καμπύλη θα πήγαινε τέλεια στο CPC.
Να πούμε μόνο ότι ο άξονας Υ και ο άξονας Χ υπολογίζονται έτσι ώστε να κεντράρω των παραμορφωμένο μου χάρτη bit σε μια οθόνη VGA 320*200. Το 160 και το 100 αφαιρούνται για να φέρουν το σημείο (0,0) του χάρτη bit στο κέντρο (160,100). Τότε προσθέτουμε 32 (το μισό του πλάτους και του ύψους του χάρτη bit) για να φέρουμε το κεντρικό σημείο της οθόνης στο κεντρικό σημείο του χάρτη bit. Επίσης, η γραμμή με τις συνθήκες επιλέγει το χρώμα 0 (το οποίο είναι ρυθμισμένο ως μαύρο/ χρώμα φόντου). Αν το U και V τυγχάνει να βρίσκονται εκτός των πλευρών κάπου αλλού βάζουμε το χρώμα από τη θέση (U, V) στον χάρτη bit. Πόσο εύκολος κωδικός φαίνεται! Είναι όλοι ακέραιοι και δεν υπάρχει κανένας κινητής υποδιαστολής μαθηματικών στους κύριους βρόχους φυσικά η συνθήκη μπορεί να αποφευχθεί επίσης με διάφορους τρόπους (είτε με το να είναι ο χάρτης bit μεγαλύτερος από το παράθυρο εξόδου μας είτε κάνοντας τον χάρτη bit να ταιριάζει στις σελίδες των 256byte πάλι έτσι ώστε αν ένας καταχωρητής δέχεται πάνω από 256 θα κάνει ξανά τον κύκλο δημιουργώντας έναν χάρτη bit παράθεσης. Μμμ, φαίνεται αρκετά απλό εφέ το οποίο να δοκιμαστεί σε CPC.
Μεγέθυνση
Θα προχωρήσω στη μεγέθυνση/ προσαρμογή πριν τελειώσει αυτό
το προπαρασκευαστικό έγγραφο. Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω σιγά-σιγά την
προσαρμογή πρώτα στον άξονα Χ. Βλέπετε
στο στιγμιότυπο οθόνης ότι μεγεθύνουμε ένα ας πούμε 8*8 (ΟΚ το τρέχον μπλοκ
εικονοστοιχείων είναι μεγαλύτερο από αυτό στην πραγματικότητα αλλά κάντε το
έτσι) περιοχή προσωρινής αποθήκευσης x4 στον X.
Καταλαμβάνει τώρα μια περιοχή 32*8. Για να κωδικοποιήσουμε αυτό το πράγμα
χρειάζεται να σχεδιάσουμε όλα τα πίξελ στην περιοχή 23*8 με αντίστροφη συνάρτηση υπολογίζοντας το U, V από X και Y παίρνοντας τα χρώματα και βάζοντας τα πάλι πίσω στο (Χ, Υ). Για
να βρείτε αυτές τις εξισώσεις σκεφτείτε μόνο ότι ο χάρτης bit μας είναι προσαρμοσμένος να
ταιριάζει ακριβώς στην περιοχή 32*8. Αν Χ=32 τότε U=8. Αυτό σημαίνει ότι U=Χ\4! Ας δούμε τον μικρό κωδικό μας
λίγο
παρακάτω.
Από Υ=0 έως 31
Από Χ=0 έως 7
U=Χ\4
V=Υ
Βάλατε πίξελ (Χ,Υ), C (U, V)
Μετά Χ
Μετά Υ
Γενικά μπορώ να πω ότι αν ο παράγοντας της μεγέθυνσής μας είναι ΖF τότε η εξίσωσή μας λειτουργεί πολύ καλά ως U=Χ\ ΖF(τουλάχιστον προς στιγμήν αν ο ΖF είναι στρογγυλός ακέραιος). Επίσης, το πλάτος της περιοχής μεγέθυνσης θα είναι ίσο με το πλάτος του χάρτη bit* ΖF. Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί στον Υ επίσης! Αν καταλάβατε ήδη την έννοια μπορεί να το δείτε συνδυάζοντας και τις δύο προσαρμογές στον Χ και Υ όπου γίνεται μεγέθυνση! Ελπίζω μόνο να καταλάβατε πώς λειτουργεί αυτή η διαίρεση ως λογική σε για προσαρμογή σε κάθε γραμμή σάρωσης στον Χ έτσι ώστε να ταιριάζει ακριβώς σε μια συγκεκριμένη μεγαλύτερη περιοχή. Αυτό ήταν το βασικό σημείο που πρέπει να κατανοήσετε, είναι πράγματι εύκολο. Δεν θα γράψω περισσότερα εδώ, μόνο θα σας δείξω μερικούς ακόμα κωδικούς.
ΖFΧ=2 παράγοντας μεγέθυνσης για Χ
ΖFΥ=3 και για Υ. Ναι, μπορεί να είναι διαφορετικοί!
ΒΜΡ(χάρτης bit) _Πλάτος=8
ΒΜΡ_Ύψος=8
Για Υ=0 ως
ΒΜΡ_ ύψος* ΖFΥ-1
Για Χ=0 ως
ΒΜΡ_ πλάτος* ΖFΧ-1
U=Χ\ ΖFΧ
V= Y\ZFY
Βάλατε πίξελ (Χ,Υ), C (U, V)
Μετά Χ
Μετά Υ
Μόνο να πω ότι οι ΖFΧ και ΖFΥ θα μπορούσαν να είναι επίσης αριθμοί κινητής υποδιαστολής παρόλο που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε
(σελίδα 13)
Παραποίηση Χάρτη Bit
Μπορώ να κατηγοριοποιήσω τα 2α εφέ κυρίως σε 3 αλγοριθμικές λογικές εξαγωγών οι οποίες ωστόσο αν συνδυαστούν καταλλήλως μπορούν να παράγουν μια μεγαλύτερη ποικιλία εφέ. Η πρώτη είναι τα φίλτρα (που επεξηγούνται στο προπαρασκευαστικό έγγραφο φωτεινότητα/θόλωση) όπου κάθε πλαίσιο υπολογίζεται εξαρτώμενο από αξίες χρώματος των πίξελ του προηγούμενου πλαισίου. Η δεύτερη γεμίζει μια οθόνη με πίξελ, με τη μόνη διαφορά ότι το χρώμα από κάθε πίξελ αποτελεί συνάρτηση των συντεταγμένων του. Εδώ, αν η συνάρτηση είναι τριγωνομετρικής φύσεως παίρνουμε κάποια πράγματα σαν πλάσμα. Και τότε υπάρχει το γεγονός που αποκαλώ παραποίηση χάρτη bit. Αυτό για το οποίο πρόκειται να σας μιλήσω αμέσως τώρα. Φυσικά μπορεί να υπάρχουν αρκετά μη κατηγοριοποιημένα 2α εφέ ή πολλές άλλες λογικές που να μην γνωρίζω σε εφέ όπως φράκταλ, κηλίδων, εξογκωμάτων κλπ. Αλλά απλώς ήθελα να αναφέρω τις τρεις βασικές λογικές εξαγωγής που τυχαίνει να γνωρίζω ως τώρα...
Η παραποίηση χάρτη βασίζεται στην απλή λογική ότι το χρώμα καθενός πίξελ που γράφουμε πάνω στην οθόνη προέρχεται από έναν χάρτη bit. Και συγκεκριμένα αν η οθόνη έχει συντεταγμένες Χ, Υ και ο χάρτης bit U, V τότε χρειαζόμαστε δύο Χ, Υ εξαρτημένες συναρτήσεις που να μας δίνουν πίσω U και V από όπου παίρνουμε ένα χρώμα από τον χάρτη bit. Τότε εξάγουμε ότι το χρώμα στις Χ, Υ ταιριάζει με την οθόνη. Πάντα δύο συναρτήσεις, μία για το U και μία για το V και οι δύο εξαρτημένες από το Χ ή το Υ ή και τις δύο. Το πιο απλό εφέ που μπορεί κανείς να κάνει με την παραποίηση χάρτη bit είναι η παραμόρφωση. Τότε επέρχεται μεγέθυνση και περιστροφή ή και τα δύο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογίσει σφαιρικές απεικονίσεις ή οποιαδήποτε άλλη απεικόνιση. Πράγματι, σε πιο υψηλές καταστάσεις κωδικοποίησης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένες συναρτήσεις για να παρεμβάλλετε έναν χάρτη bit μέσα σε ένα τρίγωνο και τα κάνετε απεικόνιση υφής! (νομίζω ότι οι U και V τότε θα εξαρτώνται από τα Χ και Υ και Ζ. Έχω μόνο τη θεωρητική ιδέα και δεν έχω ακόμα κωδικοποιήσει έναν χαρτογράφο υφής, στην πραγματικότητα ο τρίτος μου μηχανισμός ακόμα εξάγει τρισδιάστατες τελείες και δεν ξέρω, Αδύνατο; ) Όπως και να’ χει είναι σπουδαίο πράγμα για τα δισδιάστατα εφέ. Νομίζω πως θα ξεκινήσουμε με τα ευκολότερα από αυτά..
Στην παραμόρφωση, οι U και V υπολογίζονται μέσω μιας τριγωνομετρικής συνάρτησης που εξαρτάται από το Χ και Υ. Οι δύο βασικές εξισώσεις είναι:
U= X+ SIN (Y+I)
V= Y + SIN (X+I)
Το Ι είναι μια μεταβλητή που αυξάνει σε κάθε πλαίσιο έτσι ώστε να πραγματοποιήσει τις τελικές αξίες και να παράγει το εφέ της παραμόρφωσης.
Ας πούμε ότι εργαζόμαστε σε
ανάλυση 160*200. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας χάρτης bit μέσα σε έναν πίνακα δύο διαστάσεων C (256,256).
Κάντε
Ι= Ι + 1
Για Υ=0 ως 199
Για Χ=0 ως 159
U= X+ SIN (Y+I)
V= Y + SIN (X+I)
Βάλατε πίξελ (Χ,Υ), C (U, V)
Μετά Χ
Μετά Υ
Εκτέλεση σε βρόχο Επόμενο πλαίσιο
Το πρόγραμμα εξάγει στη θέση (Χ, Υ) το πίξελ που πήραμε από τη θέση (U, V) στον χάρτη bit μας. Τώρα! Φανταστείτε μόνο τι θα συνέβαινε αν αφαιρούσαμε τα δύο ημιτόνια από τις συναρτήσεις. U=X και V=Y. Ο χάρτης bit (ή τμήμα του) θα εξαχθεί κανονικά στην οθόνη χωρίς να παραμορφωθεί τίποτα. Τώρα μπορείτε να σκεφθείτε τι μπορεί να συμβεί αν προσθέσουμε τα δύο ημιτόνια πάλι πίσω στις εξισώσεις. Τα ημιτόνια κινούνται από το -1 ως το 1 και παίρνει πίξελ κοντά στο αυθεντικό που κανονικά θα έπρεπε. Δεν εμφανίζεται ο αυθεντικός χάρτης bit αλλά αυτός που έχει παραμορφωθεί! Αυτός είναι ο λόγος που αυτές οι εξισώσεις δημιουργούν το εφέ της παραμόρφωσης..
Μεταξύ μας, αυτοί οι κωδικοί είναι απλά παραδείγματα μόνο για να μπείτε στο νόημα. Μπορεί να μην λειτουργήσουν ή μπορεί να είναι αργοί. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα όπως το γεγονός ότι το ημιτόνιο κινείται από -1 ως 1. Πρώτα από όλα η παραμόρφωση θα είναι πολύ μικρή. Χρειάζεται να πολλαπλασιάσουμε αυτά τα ημιτόνια με έναν αριθμό για να ξεπεράσουμε το μικρό του εύρος. Έπειτα, πρέπει επίσης να διαιρέσουμε τις αξίες μέσα στα ημιτόνια με έναν ακέραιο ελέγχοντας τις καμπύλες παραμόρφωσης και κάνοντάς τες να φαίνονται καλύτερες. Έπειτα μπορεί αν ξεπεράσουμε τα όρια του πίνακά μας! Σε Η/Υ συνήθως χρησιμοποιούσα έναν C(64,64) χάρτη bit ο οποίος ήταν πολύ μικρός σε σύγκριση με ολόκληρη την ανάλυση κι έτσι έπρεπε να ελέγξω αν οι U και V ήταν μικρότερες από 0 ή μεγαλύτερες από 63 και λειτουργούσα βάση της καταστάσεως. Μπορούμε επίσης να προϋπολογίσουμε τα ημιτόνια επειδή θα ήταν αρκετά αργό όπως είναι τώρα. Ας δούμε τον πλήρη κωδικό QBasic παρακάτω..
(σελίδα 14)
Όχι γένεσις, γέννηση 8 δημιουργία. Η άνεση που θα λειτουργήσει μέσα στο μυαλό ή το οποίο με το μεγάλο τμήμα που μάχεται με εμένα ή όταν μου μιλά είναι η πιθανότητα πνευματικών δεδομένων. Τότε ήταν μια ικανοποίηση. Και θα χρειαστεί ένα πράγμα μέσα σε μια άδεια τενεκεδένια σκέψη και δεν θα ταιριάξει τον άνθρωπο εδώ εσύ το κομμένο ωμό ψάρι που νομίζεις αλλά είναι αυγά που χρησιμοποιούν παλιό λιπαρό κρυπτόγαμα μέσα στο μαγαζί αλλά θα είναι κάπως έτσι και το κάτι που λέω το γράφω στο παρόν, γράφει το γεγονός ότι το άρθρο θα δημιουργήσει μόνο ρίσκο, να είσαι γεννημένος 2 άτομα μέλη και ελαστικό spricle τρίγωνο βασικά που περπατάει. Έπειτα θυμός από την λιπαρή επαφή που το κάνει να αναπηδά και το scrabasas κάτι που να λέει στη διάσκεψη sry αλλάζει αυτό το χαμόγελο του χρόνου scrill….Scrang το γκρι φως την κακιά ussie για παλιό μαγνήτη οι ζώνες ήταν επίσημα ο επόμενος χάρτης crad σπασμένος...που ήταν σπασμένος από τη από τη διακοπή χωρίς τον Allan αυτό το δυνατό μικρό κομμάτι βρόχου afrong in etely stlof στους βατράχους μαζί με αυτές τις κορυφώσεις crool waessern we in storg ίχνη πολλοί από I ypu kerrow Obacht ker ακρωτήρια που άρχισε στη Θεσσαλονίκη τώρα τέλειωσε για μια μίξη μπορεί εργασίας ussies που είναι για δουλειές που βασίζονται στο Roading, ρωτώ τα μέλη της σκηνής cpc είναι τα γλυκά το τέλειο καλό στο δόντι για να πληρώσεις μπορεί αλλά και όχι να πονέσει, αν ναι, το να δουλεύεις πολύ πρωί όταν καταλαβαίνεις μια πτήση από πάνω σου, είναι ακριβώς αυτό, μπορείς να μου εξηγήσεις τις Geistedata. Τότε πλήρωσα αλουμινόχαρτο περισσότερα πράγματα από ένα κουτί με αυγά στη φωτιά...οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις Δραχμές παρόλα αυτά ωστόσο ο άνθρωπος εδώ ήταν κοινοβούλια για να σκεφτεί, ωστόσο μπερδεύει θρύλους και δεν τα γράφει ευθέως για να προκαλέσει το άρθρο, αυτούς από το τρίγωνο με δύο μέλη της Ελληνικής σκηνής επαφής που βασικά περπατούν. Μετά το τέλος των συναντήσεων sry απορρόφηση scraba αυτόματων ελεγκτών που λένε κακίες μετά χαμογελούν scrill κατ’ επανάληψη....όχι γένεσις, γέννηση 8 δημιουργία.......
(σελίδα 27)
ο παράγοντας προσαρμογής μιας γραμμής σάρωσης. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι πήγαμε να έχουμε ήπιες αξίες από κανονικό μέγεθος να μεγεθύνουμε τον παράγοντα 4 και διάφορους παράγοντες ενδιάμεσα, ας πούμε για τους παράγοντες 1, 1.05, 1.1, 1.15,......., 3.95, 4. Αυτοί είναι 60 και αν καθένας μπορεί να ταιριάξει στα 256bytes χρειαζόμαστε σχεδόν 16kb δεδομένων για αυτούς. Είναι πολύ εύκολο να βρούμε τόη μνήμη! Τι είδους δεδομένα; Σκεφτόμουν τελευταία για τους έτοιμους εμβόλιμους κώδικες οι οποίοι θα κάνουν τη δουλειά τους αυτόματα και πολύ γρήγορα εξαρτώμενοι από τη θέση της τρέχουσας μνήμης στη Vram και στην προσωρινή μνήμη αποθήκευσης του χάρτη bit! Απλώς μια ιδέα! Σκέφτομαι να καθίσω (αλλά αργότερα αφού τελειώσω την Ovation6) και να προϋπολογίσω τα δεδομένα για καθένα από τους παράγοντες μεγέθυνσης σε μεταγλωττιστή Η/Υ (QuickBasic όπως πάντα) και να δημιουργήσω Ζ80 κωδικό από αυτό, έχω ήδη κάποια σχέδια και κάποιες καλές ιδέες για αυτό. Σκεφτείτε τώρα κάτι άλλο. Αυτό που έχω στα σχέδιά μου θα μεγεθύνει μόνο στον Χ αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω σε πλήρες πλα΄σιο για έναν χάρτη bit με μικρό ύψος (25, 16 ή ακόμα και 8. Τι θα λέγατε για μια ράβδο μεγέθυνσης πραγματικού χρόνου σαν αυτές που έχω δει στα Amiga και C64;!) Έχω εντελώς άσχετος σε ότι έχει να κάνει με υλικό κωδικοποίησης fx αλλά κατηγορώ τον εαυτό μου πολύ επειδή υπάρχουν μερικές πολύ καλές ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με κολπάκια με το υλικό. Ξέρω έχω τρελές ιδέες για να βελτιστοποιήσω το λογισμικό fx αλλά τι θα γινόταν αν γνώριζα λίγα περισσότερα σχετικά με κάθετη/γραμμική διαίρεση; Αυτό χρειάζομαι για κάποιες από τις ιδέες μου. Σκεφτείτε να προσαρμόζαμε τον χάρτη bit στον Υ αλλάζοντας το τμήμα Vram στο τέλος καθεμιάς γραμμής ράστερ επιλέγοντας έτσι ποια από τις Χ προσαρμοσμένες γραμμές να εμφανιστεί! Ένας συνδυασμός κόλπων υλικού τέλεια συγχρονισμένων με πολύ βελτιστοποιημένες ρουτίνες λογισμικού θα μπορούσε να κάνει σαν μεγέθυνση ενός παραθετημένου λογότυπου σε ολόκληρη την οθόνη (ακόμα και υπερσάρωση αν ο κωδικός είναι αρκετά βελτιστοποιημένος για κάτι τέτοιο) για παράδειγμα. Το λογότυπο θα είναι μικρό σε ύψος ούτως ώστε να μειωθούν οι υπολογισμοί. Απλώς μια ιδέα. Έχω σκεφτεί κάτι παρόμοιο για μια παραθετημένη παραμορφωμένη εικόνα σήμερα. Γνωρίζω πώς μπορώ να κάνω έναν μικρό παραμορφωμένο χάρτη bit σε παράθεση αρκετά γρήγορα και γνωρίζω ότι τα ίδια γραφικά αντιγράφονται και τόσο στον Χ όσο και στον Υ τέλεια συνδεδεμένα κάνοντας μια μεγάλη παραμόρφωση πλήρους οθόνης του χάρτη bit σε παράθεση! Να πάρει, μακάρι να ήξερα τώρα για κόλπα με το υλικό. Θα έκανα τώρα τον κωδικό του λογισμικού μου και θα ρωτούσα τον Πήτερ περισσότερα για την κάθετη/ γραμμική διαίρεση αργότερα. Εκτός αν κάποιος συλλάβει την ιδέα και το κάνει πρώτος.
Νομίζω πως πρέπει να κλείσω αυτό το προπαρασκευαστικό έγγραφο και να περάσουμε στο επόμενο μάθημα..
(σελίδα 36)
Βουδαπέστη, 18 Φεβρουαρίου 1997
Γεια σας, φίλοι του Spectrum στην Ελλάδα!
Είμαι πολύ χαρούμενος που έλαβα ένα γράμμα από την Ελλάδα, από ένα κλάμπ Spectrum! Ευχαριστώ πάρα πολύ για το όμορφο γράμμα, τα στιγμιότυπα και το όμορφο μικρό σήμα! Θα το έχω πάντα στο σακάκι μου!
Λυπάμαι που μαθαίνω ότι το κλαμπ Spectrum έχει σταματήσει να υπάρχει. Μέλη του κλαμπ έχουν αλλάξει το Spectrum σε Η/Υ (τι κρίμα!) αναζητώντας ολοένα και μεγαλύτερες συσκευές με μνήμες πολλών kilo ή Gigabites. Παραμένουμε μόνο 5 άτομα που ακόμα δουλεύουμε με Spectrum και θυμόμαστε τις καλές παλιές εποχές όταν το μεγαλύτερο πρόγραμμά μας ήταν 48kbyte και δούλευε τέλεια! Έχω τον παλιό μου ΖΧ81 που είναι 16 ετών και έχω ένα πρόγραμμα για σκάκι του 1 kbyte!!!! Από τους νεότερους κανένας δεν θα το πίστευε!
Όπως είπα είμαστε μόνο 5 άτομα και συνηθίζουμε να συναντιόμαστε κάθε εβδομάδα. Είμαστε όλοι ερασιτέχνες ραδιοφώνου και χρησιμοποιούμε τον Spectrum μας μόνο για το χόμπι μας και για επεξεργασία κειμένου. Όλοι έχουν το PlusD, έναν ή δύο οδηγούς και εκτυπωτές Citizen. Χρησιμοποιούμε τον PCB Σχεδιαστή για να φτιάξουμε εκτυπωμένους πίνακες κυκλώματος για τα ραδιόφωνα και εξοπλισμούς φτιαγμένους στο σπίτι και αναπτύξαμε και φτιάξαμε σχεδιογράφους για να σχεδιάζουμε κυκλώματα κατευθείαν πάνω στους επικαλυμμένους με χαλκό πίνακες για να χαράζουν με Σιδηρούχο Χλώριο. Ένας από μας έχει μια ωραία συλλογή Έχει όλους τους τύπους και τα αξεσουάρ από τον παλαιότερο ΖΧ81 ως τον 128. Ένας άλλος φίλος μου πρόκειται να κάνει μια διασύνδεση για να συνδέσει έναν σκληρό δίσκο με το Spectrum του. Χρησιμοποιούμε φυσικά την κλασσική μέθοδο για να αποθηκεύουμε και να φορτώνουμε προγράμματα. Ο αντιγραφέας κασετών και η Διασύνδεση ΙΙ και τον Microdrive επίσης. Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας (βλέπετε κάποιοι από μας δεν ανήκουμε στην πιο νέα γενιά ) απολαμβάνουν ακόμα και παιχνίδια.
Έχω μια ωραία συλλογή από παλιά περιοδικά για Spectrum στα Γερμανικά και ακόμα και στα Αγγλικά και τώρα είμαι μέλος της ομάδας FORMAT και παίρνω το περιοδικό FORMAT κάθε μήνα. Θα ενδιαφερόμασταν πολύ για το δικό σας FANZINE (φυσικά στα αγγλικά, συγγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνουμε την ιστορική σας γλώσσα) αν στέλνατε σε μας 2-3 αντίγραφα θα μας ήταν αρκετό.
Σας στέλνω μία λίστα με όλα τα Κλαμπ Spectrum που γνωρίζω και με τα οποία επικοινωνούσα τα προηγούμενα χρόνια. Αν βρίσκατε μερικά δεν ξέρετε θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε.
Στέλνω σε όλα τα μέλη σας πολλά συγχαρητήρια και σας εύχομαι πολλές-πολλές ευτυχισμένες ώρες με τον αγαπημένος σας Spectrum!
Με τις καλύτερες ευχές μου από την Ουγγαρία
Ιστβάν και όλοι οι φίλοι του Spectrum
(σελίδα 37)
Βουδαπέστη, 18 Φεβρουαρίου 1997
Γεια σας, φίλοι του Spectrum στην Ελλάδα!
Είμαι πολύ χαρούμενος που έλαβα ένα γράμμα από την Ελλάδα, από ένα κλάμπ Spectrum! Ευχαριστώ πάρα πολύ για το όμορφο γράμμα, τα στιγμιότυπα και το όμορφο μικρό σήμα! Θα το έχω πάντα στο σακάκι μου!
Λυπάμαι που μαθαίνω ότι το κλαμπ Spectrum έχει σταματήσει να υπάρχει. Μέλη του κλαμπ έχουν αλλάξει το Spectrum σε Η/Υ (τι κρίμα!) αναζητώντας ολοένα και μεγαλύτερες συσκευές με μνήμες πολλών kilo ή Gigabites. Παραμένουμε μόνο 5 άτομα που ακόμα δουλεύουμε με Spectrum και θυμόμαστε τις καλές παλιές εποχές όταν το μεγαλύτερο πρόγραμμά μας ήταν 48kbyte και δούλευε τέλεια! Έχω τον παλιό μου ΖΧ81 που είναι 16 ετών
ευχαριστώ πολύ για το γράμμα σας. Ήταν η πρώτη μας επαφή με την Ελλάδα. Εσωκλείω τον κατάλογο του λογισμικού μας παρόλο που δεν έχουμε καθόλου βοηθητικά προγράμματα για δίσκο +3.
Αλλά παρακαλώ κοιτάξτε στο τέλος της λίστας με το λογισμικό. Υπάρχουν μερικοί τίτλοι που διανέμουμε μόνοι μας και μερικοί μπορούν να μεταφερθούν σε δίσκο +3 εύκολα:
SQ-Tracker : Εκπληκτικός Sound-Tracker πιθανώς ο καλύτερος για το Spectrum. Εύκολος στη χρήση με πολλές δυνατότητες. Το πρόγραμμα έχει φτιαχτεί από προτάσεις δύο από τους μεγαλύτερους μουσικούς σε Spectrum (Ojeta και Scalex) και επομένως έχει όλα όσα λείπουν σε έναν κανονικό Sound-Tracker. Υπάρχει σε έκδοση 128k και 48k. Η έκδοση των 128k περιλαμβάνει επίσης έναν μεταγλωττιστή. Η έκδοση των 48k είναι διορθωτής και επιπλέον μεταγλωττιστής.
Προμηθέας: Ο προμηθέας είναι ένας
κατανοητός μεταγλωττιστής. Είναι ένας από τους πολύ σπάνιους μεταγλωττιστές και
χρησιμοποιεί επίσης της δυνατότητες των 128k. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα: Πλήρης δυνατότητα επανατοποθέτησης, πολύ
γρήγορος, γραμμικά προσανατολισμένος διορθωτής με αυτόματη στηλοθέτηση, κύλιση,
σελιδοποίηση, αντιγραφή ή διαγραφή, συμπεριλαμβάνει οθόνη και ανιχνευτή,
δυνατότητα να καθορίζει τα παράθυρα με μη αναγνωρίσιμη γραφή, ανάγνωση ή
τρέξιμο, μετρά το χρόνο που θα χρειαστεί το πρόγραμμα για να τρέξει, μπορεί να
φορτώσει αρχεία GENS.
Ενώ ο Προμηθέας τρέχει μπορείτε μόνο να αποθηκεύσετε σε μαγνητοταινία αλλά υπάρχει η δυνατότητα να καταφύγετε στη Basic και να αποθηκεύσετε στον δίσκο.
Ο Ορφέας είναι ένα πρόγραμμα ήχου 48k
Το Colour Draw είναι ένα πρόγραμμα σχεδίασης που σε καθιστά ικανό να χρησιμοποιήσεις περισσότερα χρώματα ανά Byte από ότι μπορεί συνήθως ο Spectrum. Αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν θα λειτουργεί σε +3. Συγγνώμη.
Στις τιμές πρέπει να προσθέσετε ταχυδρομικά τέλη και αν θέλετε μπορείτε να πληρώσετε με ελληνικά χρήματα πρέπει επίσης να προσθέσετε ένα μικρό τραπεζικό τέλος. Το καλύτερο θα είναι να μου πείτε τι θέλετε να παραγγείλετε και θα σας γράψω πόσο θα πρέπει να με πληρώσετε. Αφού μου στείλετε αυτά τα χρήματα θα σας στείλω τα τεμάχια που παραγγείλατε.
Τώρα κάτι για μένα προσωπικά.
Είμαι ο ιδιοκτήτης της Sintech,
του μεγαλύτερου δυτικοευρωπαϊκού διανομέα για Spectrum.
(Σελίδα 38)
Βουδαπέστη, 18 Φεβρουαρίου 1997
Γεια σας, φίλοι του Spectrum στην Ελλάδα!
Είμαι πολύ χαρούμενος που έλαβα ένα γράμμα από την Ελλάδα, από ένα κλάμπ Spectrum! Ευχαριστώ πάρα πολύ για το όμορφο γράμμα, τα στιγμιότυπα και το όμορφο μικρό σήμα! Θα το έχω πάντα στο σακάκι μου!
Λυπάμαι που μαθαίνω ότι το κλαμπ Spectrum έχει σταματήσει να υπάρχει. Μέλη του κλαμπ έχουν αλλάξει το Spectrum σε Η/Υ (τι κρίμα!) αναζητώντας ολοένα και μεγαλύτερες συσκευές με μνήμες πολλών kilo ή Gigabites. Παραμένουμε μόνο 5 άτομα που ακόμα δουλεύουμε με Spectrum και θυμόμαστε τις καλές παλιές εποχές όταν το μεγαλύτερο πρόγραμμά μας ήταν 48kbyte και δούλευε τέλεια! Έχω τον παλιό μου ΖΧ81 που είναι 16 ετών και έχω ένα πρόγραμμα για σκάκι του 1 kbyte!!!! Από τους νεότερους κανένας δεν θα το πίστευε!
Όπως είπα είμαστε μόνο 5 άτομα και συνηθίζουμε να συναντιόμαστε κάθε εβδομάδα. Είμαστε όλοι ερασιτέχνες ραδιοφώνου και χρησιμοποιούμε τον Spectrum μας μόνο για το χόμπι μας και για επεξεργασία κειμένου. Όλοι έχουν το PlusD, έναν ή δύο οδηγούς και εκτυπωτές Citizen. Χρησιμοποιούμε τον PCB Σχεδιαστή για να φτιάξουμε εκτυπωμένους πίνακες κυκλώματος για τα ραδιόφωνα και εξοπλισμούς φτιαγμένους στο σπίτι και αναπτύξαμε και φτιάξαμε σχεδιογράφους για να σχεδιάζουμε κυκλώματα κατευθείαν πάνω στους επικαλυμμένους με χαλκό πίνακες για να χαράζουν με Σιδηρούχο Χλώριο. Ένας από μας έχει μια ωραία συλλογή Έχει όλους τους τύπους και τα αξεσουάρ από τον παλαιότερο ΖΧ81 ως τον 128. Ένας άλλος φίλος μου πρόκειται να κάνει μια διασύνδεση για να συνδέσει έναν σκληρό δίσκο με το Spectrum του. Χρησιμοποιούμε φυσικά την κλασσική μέθοδο για να αποθηκεύουμε και να φορτώνουμε προγράμματα. Ο αντιγραφέας κασετών και η Διασύνδεση ΙΙ και τον Microdrive επίσης. Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας (βλέπετε κάποιοι από μας δεν ανήκουμε στην πιο νέα γενιά ) απολαμβάνουν ακόμα και παιχνίδια.
Έχω μια ωραία συλλογή από παλιά περιοδικά για Spectrum στα Γερμανικά και ακόμα και στα Αγγλικά και τώρα είμαι μέλος της ομάδας FORMAT και παίρνω το περιοδικό FORMAT κάθε μήνα. Θα ενδιαφερόμασταν πολύ για το δικό σας FANZINE (φυσικά στα αγγλικά, συγγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνουμε την ιστορική σας γλώσσα) αν στέλνατε σε μας 2-3 αντίγραφα θα μας ήταν αρκετό.
Σας στέλνω μία λίστα με όλα τα Κλαμπ Spectrum που γνωρίζω και με τα οποία επικοινωνούσα τα προηγούμενα χρόνια. Αν βρίσκατε μερικά δεν ξέρετε θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε.
Στέλνω σε όλα τα μέλη σας πολλά συγχαρητήρια και σας εύχομαι πολλές-πολλές ευτυχισμένες ώρες με τον αγαπημένος σας Spectrum!
Με τις καλύτερες ευχές μου από την Ουγγαρία
Ιστβάν και όλοι οι φίλοι του Spectrum
(σελίδα 47)
28 ΑΓΩΓΟΙ ΔΙΠΛΟΙ ΣΕ ΣΕΙΡΑ
ΑΥ-3-8912
24 ΑΓΩΓΟΙ ΔΙΠΛΟΙ ΣΕ ΣΕΙΡΑ
ΑΥ-3-8913
ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΚΡΟΔΕΚΤΩΝ
DA7—DA0 (είσοδος/ έξοδος/ υψηλή σύνθετη αντίσταση) ακροδέκτες 30-37
(ΑΥ-3-8910) ακροδέκτες 21-28 (ΑΥ-3-8912) ακροδέκτες 4-11 (ΑΥ-3-8913)
Δεδομένα/Διεύθυνση 7-0:
Αυτές οι 8 γραμμές περιλαμβάνουν τον δίαυλο διπλής διευθύνσεως των 8 bit που χρησιμοποιείται από τον μικροεπεξεργαστή για να στείλει τόσο τα δεδομένα όσο και τις διευθύνσεις στην PSG και για να λάβουν δεδομένα από την PSG. Στην κατάσταση δεδομένων το DA7—DA0 αντιστοιχεί σε Πίνακα Καταχωρητή bit Β7-Β0. Στην κατάσταση διευθύνσεων DA3- -DA0 επιλέγουν τον αριθμός καταχωρητή (0- - 17 8) και η DA7—DA4 σε συνδυασμό με εισαγωγές διευθύνσεων /Α9 και Α8 για την διεύθυνση υψηλής προτεραιότητας (επιλογή τσιπ).
Α8(είσοδος): ακροδέκτης 25 (ΑΥ-3-8910) ακροδέκτης 17 (ΑΥ-3-8912)
ακροδέκτης 23 (ΑΥ-3-8913)
/Α9 (είσοδος): ακροδέκτης 24 (ΑΥ-3-8910) ακροδέκτης 28 (ΑΥ-3-8912) δεν
(διατίθεται σε ΑΥ-3-8913)
/Διεύθυνση 9, Διεύθυνση 8
Αυτές οι «επιπλέον» διευθύνσεις bit είναι διαθέσιμες για να διευκολύνουν την τοποθέτηση της PSG (εκχωρώντας ένα διάστημα μνήμης 16 λέξεων) σε σύνολο περιοχής μνήμης 1024 λέξεων από ότι σε περιοχή μνήμης 256 λέξεων όπως καθορίζεται από τα bit των διευθύνσεων DA7—DA0 μόνο. Αν το μέγεθος της μνήμης δεν απαιτεί τη χρήση αυτών των επιπλέον γραμμών διευθύνσεων μπορεί να μείνουν ασύνδετες καθώς η καθεμιά διατίθεται είτε με αντίσταση προς τα πάνω στο τσιπ (/Α9) είτε προς τα κάτω (Α8). Σε «θορυβώδη» περιβάλλοντα ωστόσο, συνιστάται οι /Α9 και Α8 να συνδέονται με εξωτερική γείωση +5V αντιστοίχως αν πρόκειται να μην χρησιμοποιηθούν.
/ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ (είσοδος): ακροδέκτης 23 (ΑΥ-3-89) ακροδέκτης 21
(ΑΥ-3-8913) ακροδέκτης 16 (ΑΥ-3-8912)
Για σκοπούς εκκίνησης/ ενεργοποίησης εφαρμόζοντας μια λογική «0» (γείωση) στον ακροδέκτη / Επανεκκίνηση θα επανεκκινήσει όλους τους καταχωρητές στο «0». Ο ακροδέκτης / Επανεκκίνηση διατίθεται με μια αντίσταση προς τα πάνω στο τσιπ.
ΡΟΛΟΪ (σήμα): ακροδέκτης 22 (ΑΥ-3-8910) ακροδέκτης 20 (ΑΥ-3-8913)
ακροδέκτης 15 (ΑΥ-3-8912)
Αυτή η συμβατή είσοδος TTL παρέχει τη χρονική αναφορά για της Γεννήτριες Τόνου, Θορύβου και Περιβάλλουσας.
(σελίδα 48)
Κατά τη διασύνδεση με έναν επεξεργαστή εκτός από CP1610 απλώς θα εξομοιωθούν οι παραπάνω αποκωδικοποιήσεις, οι πλεονασμοί στη λειτουργία PSG έναντι σε σήματα ελέγχου διαύλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να λάβουμε πλεονεκτήματα στις τέσσερις από τις οκτώ πιθανές αποκωδικοποιημένες λειτουργίες διαύλου απαιτούνται από την PSG. Αυτό θα μπορούσε να απλοποιήσει τον προγραμματισμό των σημάτων ελέγχου διαύλου στα επόμενα, που μόνο απαιτεί ο επεξεργαστής να παράγει δύο σήματα ελέγχου διαύλου (BDIR και BC1, με BC2 συνδεδεμένους με +5v). Αυτή είναι η περίπτωση με ΑΥ-3-8913 με BC2 ελκυόμενο υψηλά εσωτερικά.
ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ A,B,C (έξοδοι) : ακροδέκτες 4,3,38 (ΑΥ-3-8910) ακροδέκτες 5,4,1
(ΑΥ-3-8912) ακροδέκτες 17,15,18 (ΑΥ-3-8913)
Κάθε ένα από αυτά τα σήματα είναι η έξοδος του αντίστοιχου Μετατροπέα D/A και παρέχει μέχρι 1V σήμα από άκρο σε άκρο αντιπροσωπεύοντας το σύνθετο ηχητικό κύμα που παράγεται από την PSG.
ΙΟΑ7-ΙΟΑ0 (είσοδος/έξοδος): ακροδέκτες 14- - 21 (ΑΥ-3-8910) ακροδέκτες
7- - 14 (ΑΥ-3-8912) (δεν διατίθεται σε ΑΥ-3-8913)
ΙΟΒ7- - ΙΟΒ0 (είσοδος/έξοδος): ακροδέκτες 6- - 13 (ΑΥ-3-8910) (δεν
διατίθεται σε ΑΥ-3-8912) (δεν διατίθεται σε ΑΥ-3-8913)
Είσοδος/ Έξοδος Α7- - Α0, Β7- - Β0
Καθεμιά από αυτές τις δύο παράλληλες θύρες εισόδου/ εξόδου παρέχουν 8 bit παράλληλων δεδομένων σε/από την PSG/CPU δίαυλο από/σε οποιαδήποτε από τις εξωτερικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες με τους ακροδέκτες ΙΟΑ ή ΙΟΒ. Κάθε ακροδέκτης διατίθεται με αντίσταση σε τσιπ προς τα πάνω έτσι ώστε όταν βρίσκεται στην κατάσταση «εισόδου», όλοι οι ακροδέκτες θα διαβάζουν κανονικά υψηλά. Ωστόσο, η συνιστώμενη μέθοδος για σάρωση εξωτερικών διακοπτών θα είναι
(σελίδα 49)
Έλεγχος Γεννήτριας Θορύβου (Καταχωρητής R6)
Η συχνότητα της πηγής θορύβου επιτυγχάνει στην PSG πρώτα μετρώντας το ρολόι εισόδου ως το 16, έπειτα μετρώντας περαιτέρω το αποτέλεσμα μέσω της προγραμματισμένης αξίας Περιόδου Θορύβου 5 bit. Αυτή η αξία των 5 bit αποτελείται από χαμηλότερα 5 bit (Β4- - Β0) του Καταχωρητή R6 όπως φαίνεται παρακάτω
Ενεργοποίηση Ελέγχου Μείκτη (Καταχωρητής R7)
Ο Καταχωρητής R7 είναι ένας πολύ-λειτουργικός καταχωρητής /Ενεργοποίησης που ελέγχει τους τρεις Μείκτες Τόνου/ Θορύβου και τις δύο θύρες γενικού σκοπού Εισόδου/ Εξόδου.
Οι Μείκτες, όπως περιγράφηκαν προηγουμένως, συνδυάζουν τις συχνότητες του τόνου και του θορύβου για κάθε ένα από τα τρία κανάλια. Ο καθορισμός του συνδυασμού κανενός/ ενός ή και των δύο συχνοτήτων θορύβου και τόνου σε κάθε κανάλι γίνεται από την κατάσταση των bit Β5- - Β0 ή R7.
Η κατεύθυνση (είσοδος ή έξοδος) των δύο θυρών γενικού σκοπού Εισόδου/ Εξόδου (ΙΟΑ και ΙΟΒ) καθορίζεται από την κατάσταση των bit Β7 και Β6 του R7.
Αυτές οι λειτουργίες απεικονίζονται στο ακόλουθο:
Έλεγχος Πλάτους (Καταχωρητές R10, R11,R12)
Τα πλάτη των σημάτων που παράγονται από καθένα από τους τρεις Μετατροπείς D/A (μία για καθένα από τα Κανάλια Α, Β, C) καθορίζονται από τα περιεχόμενα των χαμηλότερων 5 bit (Β4- - Β0) των καταχωρητών R10, R11 και R12 όπως απεικονίζεται παρακάτω:
(σελίδα 50)
Έλεγχος Γεννήτριας Περιβάλλουσας (Καταχωρητές R13, R14 και R15)
Για επιτύχουμε την παραγωγή σύνθετων μορφών περιβάλλουσας, δύο ανεξάρτητες μέθοδοι ελέγχου παρέχονται στην PSG. Πρώτα είναι πιθανό να ποικίλει η συχνότητα της περιβάλλουσας με τη χρήση των καταχωρητών R13 και R14 και δεύτερον το σχετικό σχήμα και η κυκλική μορφή της περιβάλλουσας μπορεί να ποικίλει με τη χρήση του καταχωρητή R15. Οι παρακάτω παράγραφοι εξηγούν τις λεπτομέρειες για τις λειτουργίες ελέγχου της περιβάλλουσας περιγράφοντας πρώτα τον έλεγχο της περιόδου της περιβάλλουσας και μετά τον έλεγχο σχήματος/κύκλου της περιβάλλουσας.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΣΑΣ (Καταχωρητές R13,R14)
Η συχνότητα της περιβάλλουσας επιτυγχάνεται στην PSG πρώτα μετρώντας το ρολόι εισαγωγής ως το 256 έπειτα μετρώντας περαιτέρω το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης αξίας Περιόδου Περιβάλλουσας 16 bit. Αυτή η αξία των 16 bit επιτυγχάνεται στην PSG συνδυάζοντας τα περιεχόμενα των καταχωρητών της Πορείας Περιβάλλουσας και Λεπτού Τονισμού όπως απεικονίζονται παρακάτω:
ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΧΗΜΑΤΟΣ/ΚΥΚΛΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΣΑΣ (ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΗΣ R15)
Η Γεννήτρια Περιβάλλουσας μετρά περαιτέρω τη συχνότητα της περιβάλλουσας ως το 16, παράγοντας μια 16-κατάσταση ανά μορφή κύκλου περιβάλλουσας όπως καθορίζεται από την έξοδο του μετρητή των 4 bit E3, E2, E1, E0. Η συγκεκριμένη μορφή σχήματος και κύκλου οποιασδήποτε από τις επιθυμητές περιβάλλουσας επιτυγχάνεται με τον έλεγχο της μορφής μέτρησης (μέτρηση προς τα πάνω/προς τα κάτω) του μετρητή των 4 bit και καθορίζοντας μια μορφή μονού κύκλου ή επαναλαμβανόμενου κύκλου.
Αυτός ο έλεγχος σχήματος/κύκλου περιβάλλουσας περιέχεται στα 4 bit (Β3- - Β0) του καταχωρητή R 15. Καθένα από αυτά τα 4 bit ελέγχουν μια λειτουργία από τη γεννήτρια περιβάλλουσας όπως απεικονίζεται παρακάτω:
(σελίδα 51)
Εικόνα 3. ΕΞΟΔΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ D/A
Εικόνα 4. ΜΟΝΟΣ ΤΟΝΟΣ ΜΕ ΜΟΡΦΗ 1010 ΣΧΗΜΑΤΟΣ/ΚΥΚΛΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΣΑΣ
Εικόνα 5. ΜΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΟΝΩΝ ΜΕ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΠΛΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (ΑΥ-3-8910, ΑΥ-38912)
Μέγιστες εκτιμήσεις*
Θερμοκρασία αποθήκευσης ........ -55 ως +150ο C
Θερμοκρασία Λειτουργίας ..........0 ο C ως 40 ο C
Vcc και όλες οι άλλες
τάσεις εισόδου/εξόδου ……..-0,3V +8.0V
με σεβασμό στο Vss
*Η υπέρβαση αυτών των εκτιμήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στη συσκευή. Αυτή είναι μόνο μία εκτίμηση πιέσεων και η λειτουργική χρήση αυτών των συσκευών δεν υπονοείται – τα λειτουργικά εύρη είναι καθορισμένα στις Πρότυπες Συνθήκες. Η έκθεση σε συνθήκες απόλυτων μέγιστων εκτιμήσεων για μακρές περιόδους μπορεί να επηρεάσουν την αξιοπιστία της συσκευής. Τα δεδομένα με την ένδειξη «τυπικά» παρουσιάζονται για να δώσουν οδηγίες μόνο και δεν είναι εγγυημένη.
Συνθήκες Αποθήκευσης (εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά)
Vcc= +/- 5V
+/- 5%
Vss= GND
Λειτουργική Θερμοκρασία= 0 ο C ως +40 ο C
Χαρακτηριστικά
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ DC
Όλες οι είσοδοι
Χαμηλό επίπεδο
Υψηλό επίπεδο
Όλες οι έξοδοι (εκτός από τις Εξόδους Αναλογικού Καναλιού)
Χαμηλό επίπεδο
Υψηλό επίπεδο
Έξοδοι Αναλογικού Καναλιού
Τρέχουσα Παροχή Ενέργειας
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑC
Είσοδος Ρολογιού
(σελίδα 56)
Για γείωση της εισόδου bit
ΤΕΣΤ1: ακροδέκτης 39 (ΑΥ-3-8910) ακροδέκτης 14 (ΑΥ-3-8913) ακροδέκτης 2
(ΑΥ-3-8912)
ΤΕΣΤ2: ακροδέκτης 26 (ΑΥ-3-8910) ακροδέκτης 12 (ΑΥ-3-8913) (δεν
συνδέεται με ΑΥ-3-8912)
Αυτοί οι ακροδέκτες για σκοπούς τεστ Γενικού Οργάνου μόνο και θα αφεθούν ανοικτοί --- να μην χρησιμοποιηθούν ως σημεία σύνδεσης
Vcc : ακροδέκτης
40 (ΑΥ-3-8910) ακροδέκτης 13 (ΑΥ-3-8913) ακροδέκτης 3 (ΑΥ-3-8912)
Ονομαστική αξία +5Volt παροχή ενέργειας στην PSG.
Vss : ακροδέκτης
1 (ΑΥ-3-8910) ακροδέκτης 19 (ΑΥ-3-8913) ακροδέκτης 6 (ΑΥ-3-8912)
Αναφορά γείωσης για την PSG.
/ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΣΙΠ (Είσοδος): ακροδέκτης 24 (ΑΥ-3-8913 μόνο)
Αυτή η είσοδος σήματος κατεβαίνει χαμηλά για να διευκολύνει την PSG να διαβάσει δεδομένα από τον δίαυλο δεδομένων ή να γράψει δεδομένα από τον δίαυλο δεδομένων σε έναν από τους εσωτερικούς καταχωρητές. Για να συμβούν οι παραπάνω λειτουργίες το σήμα πρέπει να είναι αληθινό και επιπλέον η τρέχουσα διεύθυνση διαύλου να είναι έγκυρη διεύθυνση PSG. Αυτό το σήμα πρέπει να είναι έγκυρο για όλες τις λειτουργίες ανάγνωσης και εγγραφής. Αυτός ο ακροδέκτης έχει εσωτερική πτώση στο Vss.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Ο ΑΥ-3-8910/8912/8913 είναι ένας καταχωρητής που προσανατολίζεται στην Προγραμματιζόμενη Γεννήτρια Ήχου (PSG). Η επικοινωνία μεταξύ του επεξεργαστή και της PSG βασίζεται στην έννοια της μνήμης-αντιστοιχημένης σε Είσοδο/Έξοδο. Οι εντολές ελέγχου εκδίδονται από την PSG με την εγγραφή σε 16καταχωρητές μνημης-αντιστοιχημένης. Καθένας από τους 16 καταχωρητές εντός της PSG είναι επίσης αναγνώσιμοι έτσι ώστε ο μικροεπεξεργαστής να μπορεί να καθορίσει, όπως χρειάζεται, παρούσες καταστάσεις ή αξίες αποθηκευμένων δεδομένων.
Όλες οι λειτουργίες της PSG ελέγχονται μέσω των 16 καταχωρητών που έχουν αρχικώς προγραμματιστεί, δημιουργούν και διατηρούν τους ήχους, επομένως ελευθερώνουν το σύστημα του επεξεργαστή για άλλες εργασίες.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΗ
Το κύριο στοιχείο της PSG είναι ο πίνακας των 16 καταχωρητών ανάγνωσης/ εγγραφής. Αυτοί οι 16 καταχωρητές προσβλέπουν στο CPU σαν ένα τμήμα μνήμης και καταλαμβάνει ένα τμήμα 16 λέξεων από τις 1024 πιθανές διευθύνσεις. Τα 10 bit διεύθυνσης (8 bit στον συνηθισμένο δίαυλο δεδομένων/διεύθυνσης και δύο διαφορετικά bit διεύθυνσης Α8 και /Α9 αποκωδικοποιούνται ακολούθως:
Τα τέσσερα bit διευθύνσεως χαμηλής σειράς επιλέγει 16
καταχωρητές (R0- - R17). Τα έξι bit διευθύνσεως χαμηλής σειράς λειτουργούν ως «επιλογές τσιπ» για να
ελέγξουν τις τριπλής κατάστασης δισδιάστατης μνήμης προσωρινής αποθήκευσης
(όταν τα bit διεύθυνσης
υψηλής σειράς είναι «λανθασμένα» οι δισδιάστατες μνήμες προσωρινής αποθήκευσης
πιέζονται σε κατάσταση υψηλής σύνθετης αντίστασης.